"Beelden worden niet gemaakt. Ze zitten al in de steen. Ik mag hem bevrijden"

~ Michelangelo

Werkwijze

Beelden ontstaan in steen. Sinds 2004 werk ik met Speksteen, Albast, Serpentijn en Opaal. De vorm ontstaat organisch, door te kijken wat de vorm van de steen aan uitdagingen en mogelijkheden bied.
Beeldhouwen is een langzaam proces, stap voor stap laat de steen zien welke lijnen en beweging aandacht vragen.
Met mijn energie breng ik de schoonheid van de steen tot uiting.

Meestal werk ik organisch, de steen is leidend, door te kijken, ontstaat een begin. Al werkend ontstaat, gaande weg, in een interactie van mij met de steen, een beeld.
Soms heb ik een vooropgezet idee, welke kant ik op wil, zoals in de steen De Klare Lijn.
Vaak wijzigt ook door wat ik zie, de volgende stappen in het werkproces. Elke keer is dat een uitdaging, waarvan ik vermoed en vertrouw dat het een interessant resultaat oplevert.

Over Fons

Hoe mijn passie voor Beeldhouwen ontstond

Na jaren in het Sociaal Cultureel werk, Opbouwwerk en als docent in het MBO onderwijs, gericht op werken met groepen en in teamverband, ontstond bij mij de behoefte aan een activiteit voor mijzelf. Een activiteit waarbij het resultaat enkel en alleen van mijn vaardigheden en inzet afhankelijk zou zijn.

In 2004 kreeg ik van mijn partner voor mijn verjaardag een brok steen, een doosje met gereedschap en een uitnodiging voor een cursus bij de Haarlemse Volksuniversiteit.

Mijn steen bleek te groot te zijn voor een beginner en mocht ik een kleinere steen uitzoeken. “Kijk maar wat je denkt dat er in zit” zei de docent. Ik zag niks. “Wil je iets concreets of iets abstracts maken”, was haar vraag. Misschien de kop en slurf van een olifant.

Ik zat met de steen in mijn handen te draaien. Uiteindelijk viel me in dat een omgekeerde olifantenkop overeenkomst had met mijn vuist.

Zie hier het resultaat van mijn eerste worsteling. 
Daarna heeft het weghalen van stukjes uit een steen, mij steeds uitgedaagd om de steen te laten bepalen wat ik eruit mag halen.
 
De steen wijst mij de weg. 
Het resultaat is meestal abstract, maar soms ook figuratief.

Na een aantal cursussen en daarna zelfstandig en in groepen mijn vaardigheid in deze hobby opgebouwd, tot de resultaten van 17 jaar beeldhouwwerk hier te zien zijn.

Scroll naar boven